ßßß Cookit - przepis na "Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką"

"Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r. Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do delikatnej gałązki wyglądają jak najcenniejsze klejnoty. To właśnie te małe rubinki wykorzystałam do dzisiejszych muffinek . Połączyłam je z mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, jogurtem i otuliłam moją ulubioną migdałową kruszonką. Kiedy obserwowałam jak pięknie rosną w
piekarniku, jak czarują migdałowym zapachem cały dom, rozsiewając pozytywną energię wiedziałam, że będzie pysznie. Babeczki są mięciutkie słodko-kwaskowate, w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach. Przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut, świetne na domowy podwieczorek lub imprezę - polecam :)
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca . Puszyste muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką! Aby muffiny spełniały nasze oczekiwania, trzeba tylko trzymać się jednej prostej zasady - suche i mokre składniki mieszać krótko i niezbyt starannie, tak by pozostały grudki, to daje gwarancję, że będą ładnie wyrastać :-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 muffin
Składniki:
Inspiracja stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-)
Muffiny:
zmielone migdały : 1 szklanka
mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 1/2 szklanki
płatki owsiane : 1/2 szklanki
soda oczyszczona : 1 łyżeczka z lekkim czubem
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka z lekkim czubem
drobny cukier (do wypieków): 2/3 szklanki (użyłam 1/2 szklanki)
duże jajko : 1
jogurt naturalny : 1 szklanka
olej : 45 ml
ekstrakt migdałowy (można zastąpić olejkiem): 1 łyżeczka
czerwona porzeczka : 120 g
Kruszonka:
zmielone migdały : 1/2 szklanki
mąka pszenna : 3 łyżki
cukier : 3 łyżki
masło : 2 łyżki
Przygotowanie:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!
Kruszonka:
do rondelka z grubym dnem dodaję masło i rozpuszczam je na średnim ogniu, następnie dodaję cukier, a po krótkim czasie mąkę i zmielone migdały, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia
Muffiny:
piekarnik nagrzewam do 190oC
formę na muffiny wykładam 12 papilotkami
porzeczki płuczę, osuszam i odrywam z szypułek w jednym naczyniu dokładnie mieszam zmielone migdały, przesianą mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję płatki owsiane (zmieliłam na drobno) i cukier w misce łączę trzepaczką jajko, jogurt naturalny, olej i ekstrakt migdałowy
do suchych składników dodaję mokre, wsypuję porzeczki i mieszam delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników
nakładam równe porcje ciasta do papilotek, posypuję migdałową kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika
piekę przez około 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffin
Smacznego:-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/muffiny-migdaowe-z-czerwona-porzeczka-i.html