Wykonanie
Witajcie Kochani !!!Dzisiaj na pierwsze danie serwuję
cielęcinkę.
Będę ją przyrządzać następująco, jeśli lubicie to chude, zdrowe
mięsko i jesteście ciekawi mojego pomysłu to zapraszam.Składniki :1,5 kg
cielęciny4 łyżki
miodu1/2 szklanki białego
wytrawnego winajajkogoździkiprzyprawy do mięsasól morskaświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie :
Mięso opłuczę
wodą.
Natnę w kilku miejscach.Posypię
solą,
pieprzem,
goździkami,
przyprawami do mięsa.
Wino wymieszam z łyżką
miodu i poleję nim
mięso.Uwaga !!! Jeśli nie lubisz słodkiego smaku
mięsa przygotuj
mięso i masę
chlebową bez
miodu.Dla zaostrzenia smaku,
mięso możesz natrzeć
papryką w proszku.Tak przygotowaną
cielęcinę pozostawię w chłodnym miejscu.Jeżeli jest dość ciepło, najlepiej wstawić
mięso do lodówki.Namoczę
chleb, dodam
jajko,
miód,
goździki i wszystko wymieszam.Natłuszczę blachę do pieczenia.Ułożę na niej
mięso i przykryję je masą
chlebową.
Będę piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.I obiad gotowy - mam nadzieje, że będzie to kulinarna poezja !!!Dobre czerwone
wytrawne wino dopełni niebiańskiego smaku
cielęciny.SMACZNEGO!!!