ßßß Cookit - przepis na " PIECZEŃ Z CIELĘCINY "

" PIECZEŃ Z CIELĘCINY "

Wykonanie

Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj na pierwsze danie serwuję cielęcinkę.
Będę ją przyrządzać następująco, jeśli lubicie to chude, zdrowe mięsko i jesteście ciekawi mojego pomysłu to zapraszam.
Składniki :
1,5 kg cielęciny
4 łyżki miodu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
jajko
goździki
przyprawy do mięsa
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
Mięso opłuczę wodą.
Natnę w kilku miejscach.
Posypię solą, pieprzem, goździkami, przyprawami do mięsa.
Wino wymieszam z łyżką miodu i poleję nim mięso.
Uwaga !!! Jeśli nie lubisz słodkiego smaku mięsa przygotuj mięso i masę chlebową bez miodu.
Dla zaostrzenia smaku, mięso możesz natrzeć papryką w proszku.
Tak przygotowaną cielęcinę pozostawię w chłodnym miejscu.
Jeżeli jest dość ciepło, najlepiej wstawić mięso do lodówki.
Namoczę chleb, dodam jajko, miód, goździki i wszystko wymieszam.
Natłuszczę blachę do pieczenia.
Ułożę na niej mięso i przykryję je masą chlebową.
Będę piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
I obiad gotowy - mam nadzieje, że będzie to kulinarna poezja !!!
Dobre czerwone wytrawne wino dopełni niebiańskiego smaku cielęciny.
SMACZNEGO!!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/01/pieczen-z-cieleciny.html