ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Cioci Krysi

Szarlotka Cioci Krysi

nazwa

Wykonanie

Jest wiele przepisów na szarlotkę i zapewne każdy ma swój ulubiony, dlatego ja chciałam podzielić się swoim : )
Jest to przepis mojej cioci wypróbowany na wielu rodzinnych spotkaniach. Ciasto jest kruche i maślane, na górze jabłka pachnące cynamonem, a wszystko przykryte białą chmurką, czyli bezą ; )
Zapraszam do spróbowania !
Składniki na ciasto :
3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka margaryny do pieczenia (250g)
2 lub 3 cukry wanilinowe
6 żółtek
Wszystkie składniki siekamy razem i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wałkujemy ciasto i wyklejamy nim balszkę. Nakuwamy ciasto widelcem i pieczemy na "złoto" w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to zawijamy je w folię aluminiową lub woreczek foliowy i wkładamy do zamrażalnika.
Składniki na farsz jabłkowy:
1,5 lub 2kg jabłek
20dag cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Jabłka obieramy i tarkujemy na grubych oczkach. Następnie mieszamy jabłka z cukrem i cynamonem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Składniki na pianę:
6 białek
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Pianę z białek ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier i wiórki.
Na uprzednio upieczone ciasto wylewamy masę jabłkową, na to pianę z białek a na wierzch możemy starkować pozostałe ciasto, które włożyliśmy do zamrażarki.
Pieczemy przez około 20-30 min w temp. 160 stopni.
o.
Źródło:http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/03/szarlotka-cioci-krysi.html