Wykonanie
Na oknem skwar..W takich dniach najczęściej w mojej lodówce czeka chłodnik. Zawsze robię tradycyjny z
buraczków, ale ten przepis mnie zaciekawił i pozytywnie zaskoczył.
Pistacje nadają mu wyjątkowego smaku. Polecam. Przepis oryginalny tu .Składniki:400 ml
kefiru1/2 kostki
sera feta150 g obranych
pistacji2 ząbki
czosnku3 średnie
ogórkisól,
pieprz do smakuWykonanie:
Ogórki obrać, pokroić i przełożyć do blendera. Dodać
ser feta,
kefir pistacje i wszystko razem zmiksować.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do reszty składników.Doprawić
solą i
pieprzem wedle uznania. Można udekorować na wierzchu kawałkami
pistacji.W oryginalnym przepisie była propozycji dodania liści
mięty, które ja pominęłam.Chłodnik najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.