Wykonanie
Pyszne ciasto ale tak kaloryczne, że po takim kawałeczku niedzielny długi spacer murowany:)Inspiracja pochodzi od Dorotki z pozytywnej kuchni. Musiałam go troszeczkę zmodyfikować. W przepisie Doroty mamy podane aby dodać pół kostki
masła do wykonania
spodu, natomiast ja musiałam dać całą, inaczej
ciastka nie chciały się połączyć.Składniki na spód ciasta:250 g
ciastek owsianych100 g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę:500 ml
śmietanki 30%5 dużych
bananów2 kostki
gorzkiej czekolady500 g masy kajmakowej1 łyżka
cukru pudruDo tego ciasta wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm i papier do pieczenia którym wyłożyłam tortownicę.Wykonanie:Najpierw miksuje
ciasteczka na proszek. Dodaje rozpuszczone
masło i formuje spód tak aby wylepić również boki tortownicy. Tak przygotowany spód odstawiam na około 15 minut do lodówki. Kiedy spód
zrobi się już twardy, masę kajmakową przelewam na dno ciasta. Następnie ubijam
śmietankę na sztywno i dodaję łyżkę
cukru pudru. Ubitą
śmietankę nakładam na masę kajmakową.
Banany pokrojone w plasterki układam w formie koła, ściśle jeden przy drugim. Na tarce ścieram
gorzką czekoladę. Nakładam kolejną warstwę
bitej śmietany, znów
banany i startą
czekoladę. Najlepiej ciasto odstawić do lodówki na 2 lub 3 godziny.
Przepis dodany do akcji: