Wykonanie
3
razy jajecznica na poświąteczne śniadania lub kolacjeTrzy proste przepisy na jajecznice na poświąteczne śniadania lub kolacje:
(na św.
Jana Apostoła i Ewangelisty - 27 XII)
Masła w rynce rozpuść, jajec rozbij z
winem i
cukrem, i
cynamonem, ubij to społem, a wlej na gorące
masło, usmażywszy daj z rynką a nie mieszaj.Jajecznica ze
śmietaną słodką(na św. Młodzianków - 28 XII)Rozbij jajec z
śmietaną słodką, wlej na gorące
masło, smaż a mieszaj, a daj z rynką na stół dodawszy
soli z potrzebąJajecznica prosta(na 29 XII, bo to dzień zwykły, choć w oktawie Bożego Narodzenia)Rozbij jajec, wlej na
masło w rynkę a usmażywszy daj z rynką na stół, możesz też
cebulki młodej zielonej, albo
pietruszki drobno ukrajaćPrzepisy pochodzą z Compendium Ferculorum, najstarszej polskiej książki kucharskiej.