Wykonanie
Uwielbiam lato za to, że teraz warzywa są łatwo dostępne, pyszne i tanie. To jedyny czas kiedy
bakłażana i
cukinię można kupić praktycznie za grosze. Nie mogłam tego nie wykorzystać i tak oto na naszym
stole zagościło risotto a' la Gosia :))Smakoszy było pięciu i czwórka (jeden smakosz nie
mówi wiele, poza mama, tata, nie i kwiatki) orzekła, że przepis ten nadaje się idealnie na bloga, no i jedyną jego wadą jest to, że wciąż ma się ochotę na więcej :)Poniżej podaję proporcje na danie dla 2 osób.
Składniki:1 filet z
piersi z kurczaka1
cebula1/2
bakłażana1 mała
cukinia1
czerwona papryka1/2 puszki
kukurydzyok. 750 ml
bulionułyżeczka
koncentratu pomidorowego200 g
ryżuoliwa z oliwekprzyprawy:
papryka słodka i ostra,
chilli,
przyprawa do kurczaka,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz i co kto lubi :))Warzywa pokroić wg upodobań :),
mięso w kostkę. Na
oliwie podsmażyć
mięso z
przyprawą do kurczaka. Kiedy się zarumieni wsypać
mięso do garnka z szerokim dnem. Następnie podsmażyć warzywa przez ok 5 minut, w ziołach, po czym dodać do
mięsa.Na patelni rozgrzać
oliwę, wsypać
ryż, a kiedy wpije
oliwę dodać go do pozostałych składników. Gotować wszystko na małym ogniu dolewając ciągle ciepłego
bulionu w takiej ilości, by danie się nie przypaliło, ale też by nie pływało w wodzie. Doprawić do smaku, dodać koncentrat.Gotować tak długo, aż
ryż będzie odpowiednio miękki. Podawać od razu po przyrządzeniu, mi najbardziej smakuje z
sałatką z
pomidorkami cherry i
rukolą :D