ßßß Cookit - przepis na Zupa z Grochu Zielonego z Boczkiem

Zupa z Grochu Zielonego z Boczkiem

nazwa

Wykonanie

Dużo warzyw, mało płynu i pachnący boczek ..... rozgrzeje niejedną zmarzniętą istotę. Tym razem oparłam się pokusie zmiksowania zupy :)
Składniki:
8 plastrów boczku pokrojonego w kostkę (ok.2 szklanki)
1 cebula
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 1/2 szklanki grochu zielonego połówki (split peas)
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki soli
1/2-1 łyżeczka pieprzu
6 szklanek wody
Wykonanie:
Pokrojony boczek wrzucić do garnka i podsmażać ok.8 minut. Nie odlewałam tluszczu spod boczku, posłużył mi jako baza pod zupę zamiast bulionu. Do boczku dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (marchew, cebulę, seler, czosnek) i dusimy kolejne 5 minut, a następnie dodajemy wodę i rozmaryn (rozmaryn roztarłam wcześniej w moździerzu na drobniejsze kawałki). Gotujemy ok.40 minut aż groch będzie miękki i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/01/zupa-z-grochu-zielonego-z-boczkiem.html