ßßß Cookit - przepis na Dżem figowy

Dżem figowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 500 gramów
figi 1 kilogramów
Wykonanie:
Owoce umyć, wydrylować, krojąc każdą figę na pół, przesypać cukrem, wymieszać. Ogrzewać na wolnym ogniu, a gdy puści sok- zwiększyć dopływ ciepła. Mieszać od czasu do czasu i pamiętać o tym by nie przypalić. Wytwarzającą się piankę zbierać najlepiej wypukłą stroną łyżki (odwróconą) . Gotować 19-15 minut. Ugotowany gorący drzem wkładać do umytych , wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku słoików , opakować celaflonem lub zamknąć zakrętką.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5207/Dzem-figowy