Wykonanie
Często pytacie jak zrobić sok z
malin bez sokownika. Szczerze
powiem, że zawsze był sokownik w naszym domu rodzinnym, bo zarówno babcia jak i mama robiły dla Nas małych dzieci, pyszne soczki i
przetwory. Jak już "zamieszkałam sama", pierwsze co zrobiłam kupiłam w lecie sokownik, bo bez
soków w naszym domu chyba by się nie obeszło.Tak testując to i owo, dopracowałam sok z malinek bez sokownika. Myślę, że to ułatwi Wam pracę i skusicie się zrobić parę słoiczków.Osobiście wolę sokownik, ale jak Ktoś go nie ma to wcale nie musi rezygnować z
soków.
Owoce w ten sposób też puszczą sok, który będzie równie pyszny i smaczny.Składniki:- 3 kg
malin- 1,5 kg
cukru-
sok z limonki lub
cytryny- 400 ml
wodyPrzepis:
Maliny szybko przepłukać pod bieżącą
wodą. Do dużego garnka wsypać
maliny, podlać
wodą, wycisnąć
sok z cytryny czy
limonki i dać ok. 4 łyżek
cukru. Całość postawić na małym ogniu. Od zagotowania, gotować ok. 10-15 min. Wyłączyć i odstawić do ostudzenie na około 2-3 godz. (czasami gotuję wieczór i zostawiam na noc). Po tym czasie
owoce odcedzić na sicie. Do powstałego soku dodać resztę
cukru i ponownie zagotować. Ewentualnie, można dodać mniej lub więcej
cukru (zależy jaki sok chcemy uzyskać). Przelewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Wynieść w chłodne miejsce.Smacznego.źródło: własne