Wykonanie
Idealny przepis na szybkie
ciasto drożdżowe, bez zagniatania. Nie znałam wcześniej takiego przepisu. Wsypałam wszytko do miski, przykryłam ściereczką, a w międzyczasie "ogarnęłam" dom. Skończyłam sprzątać, ciasto wymieszałam, ułożyłam
owoce i siup do piekarnika. Zapach unoszący się po całym domu zwiastował nadchodzącą jesień -
śliwki +
cynamon. Idealne połączenie...
Składniki:- 175 g
cukru- 50 g świeżych
drożdży- 3
jajka- 150 ml letniego
mleka- 200 ml
oleju- 310 g
mąki pszennej-
cynamon- 1 kg
śliwek lub dowolnych
owoców -
śliwki wypestkowane, pokrojone na ćwiartki
Przepis:Do miski wsypać
cukier, dodać pokruszone
drożdże i roztrzepane
jajka. Zalać letnim
mlekiem i
olejem. Całość posypać
mąką. Przykryć ściereczka i zostawić na godzinę.Po godzinie nagrzać piekarnik do 180 st.. Powstałe ciasto dokładnie wymieszać, będzie lejące. Tortownicę lub inną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, ułożyć
owoce, wlać resztę ciasta i znowu
owoce. Oprószyć całość
cynamonem. Piec około 50 min. w temp. 180 st.Smacznego.źródło: Matka wariatka
Akcja: