Wykonanie
Kiedy nie ma czasu na stanie w kuchni, z zjeść coś trzeba, uwielbiam wtedy "gotować w jednym garnku". Przygotować wszystko wcześniej (można nawet poprzedniego dnia), włożyć do lodówki,
potem tylko włączyć piekarnik, wsunąć jedzonko i dalej tylko czekać pijąc
kawę czy czytając gazetkę lub zwyczajnie wrócić do obowiązków, które i tak musimy wykonać, a obiad sam się będzie robił. Polecam
pierś z kurczaka z młodymi ziemniaczkami i małymi
pomidorkami, prosto z naszego ogródka.
Składniki:- 4 pojedyncze
piersi z kurczaka- 10 - 12 małych ziemniaczków w mundurkach- 6 - 8
pomidorków koktajlowych-
sól,
pieprz,
sok z cytryny-
natka pietruszkiPrzepis:
Młode ziemniaczki dokładnie wyszorować, podgotować tak ok. 20 min w osolonej wodzie (tak na pół miękko).
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, natrzeć
solą, pierzem i skropić
sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki, aż
ziemniaki się ugotują. Blachę skropić
oliwą lub
olejem. Na środek ułożyć
piersi z kurczaka, dookoła nich ugotowane
ziemniaki.
Pomidorki wcisnąć w wolne miejsca. Całość skropić
oliwą i posypać świeżą
natką pietruszki. Wszystko włożyć do piekarnika i piec ok. 40 min w temp. 190 st. - aż
pierś z kurczaka się zrumieni,a
ziemniaki będą miękkie. Całość polecam podawać z
zieloną sałatą i
sosem winegret.
Smacznego.źródło: własne