Wykonanie
Jejuuuuu jakie to ciasto pyszne! Przepis jest Ewy Wachowicz. Zróbcie,
póki jest krajowa
cukinia. I nie zważajcie na tę ilość
cukru, którą trzeba dodać. To ciasto obroni się zawsze, a Wy zdziwicie się jakie jest smaczne, puszyste i wilgotne zarazem. Tylko uwaga, znika baaaardzo szybko!SKŁADNIKI6 jaj2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
kakao3 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 szklanki
mąki1 szklanka
oleju3 szklanki utartej na grubych oczkach
cukinii*WYKONANIEZetrzyj
cukinię. Do miski przesiej
mąkę,
kakao,
cynamon, proszek.
Jaja utrzyj z
cukrem i
cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaj
olej, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce
mąki z dodatkami. Mieszaj jeszcze chwilę. Wylej masę na prostokątną, klasycznych rozmiarów blaszkę. Wyrównaj. Piecz 45-50 minut w 180-200 stopniach (czas pieczenia kontroluj, sprawdzaj ciasto patyczkiem, bo piekarnik, piekarnikowi nie równy).*
Cukinię młodą zetrzyj ze skórką. Tę, która ma twardą skórę, trzeba obrać.