Wykonanie
Moreli na targach pełno, więc działajmy
póki są.Przepis ten jest średnio-trudny. Wychodzi z nich 15-18
ciasteczek.Miałam robić tartę z
morelami, a skończyło się na małych cudach, które są równie smaczne :)Składniki:20dag
mąki15dag
masła2 łyżki
cukru pudrużółtkoszczypta
soli15-18 połówek
moreligruboziarnisty
cukierWykonanie:Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, gdy w czasie wyrabiania ciasto się kruszy dodajemy
żółtko. Dokładnie wyrobione ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 h. Wychłodzone dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na lekko oprószonej
mąką stolnicy, wykrawamy krążki, których brzegi zagniatamy do środka.
Na każdy krążek nakładamy pół
moreli, posypujemy
cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok 20-22 minuty. Zrumienione, zsuwamy z blachy.Owinięte w folie
ciasteczka przechowuje się nawet przez kilka dni.
Smacznego!!!