ßßß Cookit - przepis na Paluszki francuskie

Paluszki francuskie

nazwa

Wykonanie

Jest to zdecydowanie najszybsza i najbardziej uniwersalna przekąska pod słońcem. Paluszki z ciasta francuskiego z różnymi posypkami mogą być podawane w wielu wersjach: na słono/pikantnie jako dodatek do zup lub na słodko jako podwieczorek. Mogą stanowić także pyszną alternatywę dla zwykłych paluszków z solą/makiem lub sezamem. Wybór dodatków zależy tylko od naszego gustu i smaku.
Składniki:
płat ciasta francuskiego (wybieram ciasto XXL)
ulubione dodatki: w moim wypadku pieprz, sól, zioła prowansalskie, ostra papryka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Posypujemy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i papryką. Delikatnie przeciągamy wałkiem po cieście by ziarniste składniki, dobrze połączyły się z podstawowym ciastem. Kto lubi mak/sezam może ich użyć jako dodatków.
Ostrym nożem kroimy ciasto w cienkie paski, które następnie zwijamy w ruloniki. Paluchy układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 10-15 min. Paluchy doskonale smakują z zupami np. kremem z buraczków ćwikłowych .
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/paluszki-francuskie.html