Wykonanie
Jest to zdecydowanie najszybsza i najbardziej uniwersalna przekąska pod słońcem. Paluszki z
ciasta francuskiego z różnymi posypkami mogą być podawane w wielu wersjach: na słono/pikantnie jako dodatek do zup lub na słodko jako podwieczorek. Mogą stanowić także pyszną alternatywę dla zwykłych paluszków z solą/makiem lub
sezamem. Wybór dodatków zależy tylko od naszego gustu i smaku.
Składniki:płat
ciasta francuskiego (wybieram ciasto XXL)ulubione dodatki: w moim wypadku
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie,
ostra paprykaPrzygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Posypujemy
pieprzem,
solą,
ziołami prowansalskimi i
papryką. Delikatnie przeciągamy wałkiem po cieście by ziarniste składniki, dobrze połączyły się z podstawowym
ciastem. Kto lubi mak/sezam może ich użyć jako dodatków.
Ostrym nożem kroimy ciasto w cienkie paski, które następnie zwijamy w ruloniki. Paluchy układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 10-15 min. Paluchy doskonale smakują z zupami np. kremem z
buraczków ćwikłowych .Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)