Wykonanie
Wykonanie
ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt przepyszny. Dużym plusem tego przepisu jest to, że nie wymaga pieczenia.
Herbatniki z kremem o lekkiej nutce
aromatu śmietankowego, które proponuję, nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Znikają ze stołu błyskawicznie. Polecam!
Składniki:2 paczki
herbatników Petit Beurre (ok. 200g)200 g
migdałów (powinny być obrane)1 łyżka
wody +
olejek śmietankowy (kilka kropli)¼ kostki
masła (powinno być miękkie)2
białka2-3 łyżki
cukru pudrukilka kropel
soku z cytryny (na przełamanie
słodyczy)Przygotowanie:
Migdały wsypujemy do blendera i mielimy na gładką, kleistą masę. Mielimy je dopóki nie będziemy już wyczuwali żadnych grudek w
masie. Zmielone
migdały wysypujemy na stolnicę, dodajemy
cukier puder,
masło,
wodę,
białka,
olejek śmietankowy oraz
sok z cytryny. Zagniatamy składniki, tworząc plastyczną, dość miękką masę. Następnie formujemy z niej niewielki wałek. Kroimy go w cieniutkie plasterki.Wybieramy po 3
herbatniki,
między dwa z nich wkładamy po plasterku marcepanu. Delikatnie dociskamy
herbatniki, uważając na to, by nie pękły. W taki sposób łączymy każde kolejne
ciasteczko.Gotowe
herbatniki marcepanowe wkładamy do lodówki, by nadzienie stężało i dobrze związało
ciastka. Po schłodzeniu
ciasteczka możemy ozdobić pisakami cukrowymi, tworząc proste i kolorowe wzorki.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)