ßßß Cookit - przepis na Herbatniki z kremem marcepanowym

Herbatniki z kremem marcepanowym

nazwa

Wykonanie

Wykonanie ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie, a efekt przepyszny. Dużym plusem tego przepisu jest to, że nie wymaga pieczenia. Herbatniki z kremem o lekkiej nutce aromatu śmietankowego, które proponuję, nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim doskonale smakują. Znikają ze stołu błyskawicznie. Polecam!
Składniki:
2 paczki herbatników Petit Beurre (ok. 200g)
200 g migdałów (powinny być obrane)
1 łyżka wody + olejek śmietankowy (kilka kropli)
¼ kostki masła (powinno być miękkie)
2 białka
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny (na przełamanie słodyczy)
Przygotowanie:
Migdały wsypujemy do blendera i mielimy na gładką, kleistą masę. Mielimy je dopóki nie będziemy już wyczuwali żadnych grudek w masie. Zmielone migdały wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, masło, wodę, białka, olejek śmietankowy oraz sok z cytryny. Zagniatamy składniki, tworząc plastyczną, dość miękką masę. Następnie formujemy z niej niewielki wałek. Kroimy go w cieniutkie plasterki.
Wybieramy po 3 herbatniki, między dwa z nich wkładamy po plasterku marcepanu. Delikatnie dociskamy herbatniki, uważając na to, by nie pękły. W taki sposób łączymy każde kolejne ciasteczko.
Gotowe herbatniki marcepanowe wkładamy do lodówki, by nadzienie stężało i dobrze związało ciastka. Po schłodzeniu ciasteczka możemy ozdobić pisakami cukrowymi, tworząc proste i kolorowe wzorki.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/02/herbatniki-z-kremem-marcepanowym.html