Wykonanie
Ciastka te są Wielkanocną tradycją w całej mojej rodzinie - co prawda każda z babć albo ciotek modyfikują ten przepis, aczkolwiek baza jest non stop taka sama ...
amoniak. Podczas przygotowywania unosi się dość charakterystyczny zapach - jednak otworzenie okna i wywietrzenie załatwia sprawę.
Wykonałam przepis w proporcjach (na około 60
ciastek) :- 75 dag
mąki;- 120 g tłuszczu;- 180 g
cukru- 1,5 dag
amoniaku;- 2
jajka;- 3
żółtka;- 300 ml
mleka.
+
polewa czekoladowaSposób przygotowania:
Przygotowujemy krem - pamiętajmy by dodać kieliszek
wódki, aby
ciastka miały dłuższy czas przydatności. Po upieczeniu ciasta i jego ostygnięciu każdy z kawałków przekrawamy na pół smarujemy kremem w środku oraz każdy bok na zewnątrz - obtaczamy
orzechami. Polewę roztapiamy, polewamy każdy z
ciastek - nakładamy po
orzechu lub
migdale. Gotowe
ciastka najlepiej by odstały pół dnia - wtedy też ciasto przesiąknie kremem i nie będzie suche.
bon apettit!