Wykonanie
Nie mogłam się powstrzymać i mimo pewnych niepowodzeń postanowiłam dokończyć ten pyszny deser. Jeśli macie możliwość kupowania
ciasta francuskiego -
róbcie to jak najczęściej i przygotowujcie go na słodko, słono.
składniki potrzebne na deser:- arkusz
ciasta francuskiego;
-
żółtko;- krem;- ok 500g
truskawek;-
cukier brązowy;- 3 kostki
mlecznej czekolady.składniki na krem:- 200 ml
śmietanki kremówki;-
serek mascarpone;
- 3 łyżki
cukru pudru,- pół
laski wanilii.
sposób przygotowania:Ciasto wałkujemy żeby było nieco większe, smarujemy
żółtkiem dzielimy na tyle części ile nam odpowiada, i wkładamy do piekarnika na 10 minut na 200 stopni, następnie 10 na 150. Kremówkę ubijamy, stopniowo słodzimy, dodajemy
serek oraz
wanilię.
Ciastka, gdy się upieką odkładamy do ostygnięcia, a krem do lodówki.
Truskawki kroimy na pół. Na gotowe
spody francuskie kładziemy
truskawki, posypujemy
cukrem oraz wyciskamy szprycą krem, a następnie trzemy
czekoladę na wierzch.
bon apettit!