ßßß Cookit - przepis na - żółtko;

- żółtko;

nazwa

Wykonanie

Nie mogłam się powstrzymać i mimo pewnych niepowodzeń postanowiłam dokończyć ten pyszny deser. Jeśli macie możliwość kupowania ciasta francuskiego - róbcie to jak najczęściej i przygotowujcie go na słodko, słono.
składniki potrzebne na deser:
- arkusz ciasta francuskiego;
- żółtko;
- krem;
- ok 500g truskawek;
- cukier brązowy;
- 3 kostki mlecznej czekolady.
składniki na krem:
- 200 ml śmietanki kremówki;
- serek mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru,
- pół laski wanilii.
sposób przygotowania:
Ciasto wałkujemy żeby było nieco większe, smarujemy żółtkiem dzielimy na tyle części ile nam odpowiada, i wkładamy do piekarnika na 10 minut na 200 stopni, następnie 10 na 150. Kremówkę ubijamy, stopniowo słodzimy, dodajemy serek oraz wanilię. Ciastka, gdy się upieką odkładamy do ostygnięcia, a krem do lodówki. Truskawki kroimy na pół. Na gotowe spody francuskie kładziemy truskawki, posypujemy cukrem oraz wyciskamy szprycą krem, a następnie trzemy czekoladę na wierzch.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/02/020-truskawki-na-ciescie-francuskim-z.html