Wykonanie
Słodkości, ach słodkości - to jest to co najbardziej lubimy. Szarlotka z kwaśnych
jabłek jest na prawdę wyśmienita także polecam kupić soczyste bardziej kwaśne niż słodkie. Najbardziej klasyczne ciasto robimy w proporcjach 3:2:1. Przy pichceniu szarlotki zostało mi trochę ciasta więc postanowiłam zrobić tartaletkę z
dżemem z
owoców leśnych. Wyszło znakomicie!
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-828311329.jpg)
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-1771381646.jpg)
składniki na szarlotkę:- 360 g
mąki pszennej;- 240 g
margaryny;- 120 g
cukru;-
cukier waniliowy;- 3
żółtka;- 13 średnich
jabłek;składniki na kruszonkę:- 200g
mąki pszennej;- 200g
cukru;- 150g roztopionego chłodnego
masła;
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/1298632261.jpg)
sposób przygotowania:
Mąkę,
cukier wsypujemy do miski,
margarynę siekamy na drobną kostkę i wrzucamy do reszty.
Jajka oddzielamy i wrzucamy
żółtka. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-1666341966.jpg)
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-753457042.jpg)
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/609745934.jpg)
W tym czasie obieramy
jabłka i trzemy je na tarce, blachę smarujemy by nałożyć na nią pergamin.Po około 10/15 minutach wyjmujemy ciasto, sypiemy na blat
mąkę i wałkujemy ciasto. Przekładamy je na blachę, robimy dziurki widelcem i wkładamy na 10 minut na 180 stopni, by spód się dobrze upiekł. W czasie pieczenia robimy kruszonkę : suche składniki mieszamy ze sobą stopniowo dodając do nich
masło. Kruszonka powinna być delikatna i sypka.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-353633868.jpg)
Po tym czasie na podpieczone ciasto wykładamy tarte
jabłka,
białka, które pozostały nam z jaj ubijamy na pianę dodając
cynamon i
cukier puder. Wylewamy to na ciasto, a na koniec sypiemy kruszonką.Wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni. Gotową szarlotkę zostawiamy do ostygnięcia, po jakimś czasie możemy cieszyć się smakiem.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/1119357402.jpg)
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/299337385.jpg)
Ciasta które mi zostało było wystarczająco żeby zrobić tartaletkę, pomyślałam, że z
dżemem z
owoców leśnych będzie znakomity i tak też było. Czas pieczenia wynosił w
sumie 30 minut - najpierw samo ciasto 10 minut - 20 minut z
dżemem i kruszonką.
![](/Data/Images/kateculinary.blogspot.com\2013_slash_02_slash_009-szarlotka-z-piana-i-kruszonka/l/-375159826.jpg)
bon apettit!