Wykonanie
Postawiona przed potrzebą ugotowania zupy, zainspirowana Apetyczną Babeczką, a właściwie jej przepisem na zupę
brokułową, niewiele więcej myśląc - zrobiłam swoją.. :)Oto i wynik:

Składniki :1 litr rosołu (ew.
wywaru z warzyw) ew. trochę
wodyok 0,5 kg
brokułu1
marchewka1 mała
pietruszka3
ziemniaki1 mały
poroliwa/inny tłuszcz2 łyżki
płatków owsianych (szczegónie dobrze się komponują z
wywarem z warzyw)
ziarna słonecznika - do posypania.Wykonanie :Warzywa wszystkie pokroić. Na rozgrzany na patelni/w garnku tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa i chwilkę je podsmażyć. Po kilku minutach zalać ciepłym rosołem/wywarem z warzyw i dodać
płatki owsiane. Jeśli stwierdzimy, że za mało jest płynu - dodać trochę
wody (lub więcej
wywaru jak kto ma).Dodac
lubczyk ,
sól,
pieprz - do smaku. Gotować ok. 15 minut - aż warzywa wszystkie zmięknąPo ugotowaniu dokładnie zmiksować.Podawać z grzankami lub ptysiami albo np. z prażonymi
ziarnami słonecznika.

ps. ponoć dla utrzymania ładnego intensywnego koloru można zaraz po zalaniu
wywarem warzyw dodać 2 łyżki
octu.


Wydrukuj przepis