ßßß Cookit - przepis na Przecier jabłkowy, bez cukru - Szybki i pyszny

Przecier jabłkowy, bez cukru - Szybki i pyszny

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dlaczego szybki? Bo nie wymaga długiego i żmudnego obierania jabłek i jabłuszek. Bo - do tu dużo kryć - do zrobienia przecieru/musu jabłkowego często wykorzystuje się jabłka tego drugiego lub trzeciego sortu...
Dlaczego pyszny - bo pyszy. WIadomo :)
Jednak przyznaję bez bicia, że szybkość uzyskujemy poprzez użycie kilku przydatnych sprzętów kuchennych:
Łyżki do melonów : (taka mała o ostrych brzeżkach) - służy do wydrążania pestek z jabłek
Przecieraka do pomidorów takiego ręcznego, albo w wersji wkładki do robota kuchennego. (Oczywiście ręczny wymaga dużo więcej pracy).
Zaopatrzeni w taki sprzęt, możemy zabrać się do pracy.
Wykonanie:
jabłka myjemy i wykrawamy z nich "brzydkie" kawałki (stłuczone, nadgryzione itp) i przekrawamy na połówki
za pomocą łyżki do melonów - wydrążamy gniazda nasienne (nie musi być bardzo dokładnie - jak zostanie coś, to jeszcze przy przecieraniu wyjdzie).
Wrzucamy jabłka do garnka i czekamy aż się rozgotują (mają być miękkie). Można bardzo delikatnie podlać wodą.Raz na jakiś czas trzeba poruszyć garnkiem lub/i w garze zamieszać.
Takie jabłka przepuszczamy przez maszynkę do ucierania pomidorów.
Przecier przelewamy do garnka i gotujemy. (ew dodajemy troszkę cukru - ja w tym roku nie dodałam - wiele osób powiedziało mi, ze nie trzeba.. testuję tę wersję jak na razie z sukcesem).
Gorącą masę przelewamy do gorących - wyparzonych w 120st przez 20 min słoikach, zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia "pod kocykiem".
Hmm. wygląda na to, że to koniec pracy :) zostało tylko zmywanie...:(
Taki przecier jabłkowy (mus) doskonale nadaje się jako samodzielny deserek dla dzieciaków, jako dodatek do szarlotki, do ryżu, do kaszy... no same zalety. A jeśli komuś robić się samemu nie chce to zapraszam - o tu
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/10/przecier-jabkowy-szybki-i-pyszny.html