Szarlotka dla alergików bez mleka krowiego i jajek ;) Przepis znalazłam na stronie http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-serkiem-bez-jajek.html . Odrobinę go przerobiłam.Składniki:3,5 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g masła / margaryny3 serki homogenizowane waniliowe (450g)0,5 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonujabłkaMąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać serki homogenizowane i 2 łyżki cukru, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do pozostałego cukru, dodać cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Przykryć warstwą jabłek. Posypać mieszanką cukrową. Czynność powtórzyć. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min w 180ºC. Prze podaniem posypać cukrem pudrem.Tak wyglądała przed upieczeniem:A tak po:Smacznego ;)