ßßß Cookit - przepis na Szarlotka 2

Szarlotka 2

nazwa

Wykonanie

Szarlotka dla alergików bez mleka krowiego i jajek ;) Przepis znalazłam na stronie http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-serkiem-bez-jajek.html . Odrobinę go przerobiłam.
Składniki:
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g masła / margaryny
3 serki homogenizowane waniliowe (450g)
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
jabłka
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać serki homogenizowane i 2 łyżki cukru, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (w proporcji 2/3 i 1/3). Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki. Do pozostałego cukru, dodać cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę. Przykryć warstwą jabłek. Posypać mieszanką cukrową. Czynność powtórzyć. Na wierzch rozwałkować pozostałą część ciasta. Piec 40-45 min w 180ºC. Prze podaniem posypać cukrem pudrem.
Tak wyglądała przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)
Źródło:http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/szarlotka-ii.html