Wykonanie
Tym razem dosyć banalny przepis na
łososia na
banalnych warzywach sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny.Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem
ogórka zielonego,
pomidora,
paprykę i
szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną
białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.Naszego
łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną patelnie. Doprawiając jedynie
solą i
pieprzem. Ważne jest aby 2/3 czasu
łosoś smażył się na stronie skóry, a 1/3 na stronie
mięsa. Smażenie ma jedynie "zamknąć"
łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca.Tak przygotowanego
łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że
ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol.