Wykonanie
Dzisiaj jako że pogoda stworzyła warunki do grillowania wspólnie ze znajomymi wyciągnęliśmy grilla i postanowiliśmy posiedzieć na świeżym powietrzu.Tym razem oprócz
kiełbasy, grillowanego karczku czy
żeberek postanowiliśmy zrobić coś innego. Użyć całkiem innego
mięsa.Kupiłem
filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego.Zmieliłem
mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego
tymianku i
rozmarynu suszonej
ostrej papryki oraz
bułki tartej aby dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę.Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym
mięsem tak aby
mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków.Grill dobrze rozpaliłem a gałązki po
rozmarynie i
tymianku rzuciłem na rozgrzane węgielki po czym położyłem ruszt a na nim nasze kebaby.Cienkie rulony z
mięsa nie potrzebują tyle czasu na ruszcie co
karkówka czy
żeberka. Po 10 minutach szaszłyki były gotowe, a ich smak nie do opisania.Składniki2 gałązki
rozmarynu (posiekane same listki)4 gałązki
tymianku30 g. suszonej
ostrej papryczki100 g.
bułki tartejsólpieprz500 g.
fileta z indykaTaka ilość produktów wystarcza do przygotowania około 12 szaszłyków

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html