Wykonanie
Bardzo dobry
chleb na zakwasie, z
maślanką i dodatkiem
suszonej żurawiny.

Składniki :- 3 łyżki zakwasu żytniego,- 100 ml
maślanki,- 100 ml
wody,- szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej.Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i workiem foliowym, odstawić na noc.Rano dodać :- 100 ml
maślanki,- 100 ml
wody,- łyżeczkę
soli,- łyżeczkę
miodu,- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej + ewentualna dosypka,- garść
suszonej żurawiny.Wyrobić ciasto, przykryć tak jak poprzednio i odstawić na około 2 godziny, co pół godziny zagarnąć ciasto od ścianek do środka miski. Ciasto nie jest bardzo gęste. Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. Wyjąć
chleb razem z papierem z keksówki, postukać w dno i boki. Jeśli słyszymy głuchy dźwięk
chleb jest upieczony, jeśli nie pieczemy dalej tylko z papierem.