ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekokokosowe bez pieczenia

Ciasto czekokokosowe bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Robiąc to ciasto już wiedziałem, że będę miał problem z nazwą, bo co można wymyślić ze zlepienia w całość: 3-bita, rafaello i snickersa ? Pomieszałem znane przepisy, biorąc z każdego to, co mi najlepiej smakuje i dadałem jeszcze trochę od siebie. Jak dla mnie i reszty towarzystwa wyszło rewelacyjnie. Lubię od czasu do czasu takie ciasta :))
Składniki:
- herbatniki kakaowe,
- krakersy,
- herbatniki petit beurre,
- masa krówkowa kakaowa,
- 300g wiórków kokosowych,
- 200g masła,
- 2 budynie waniliowe (na 3/4 litra mleka każdy),
- 800 ml mleka,
- około 1/2 szklanki cukru ( zależnie od stopnia słodkości jaki lubimy )
- 370 ml kremówki,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 2 śnieżki ( jak się nie lubi można zastąpić żelatyną )
- 4 kostki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Budynie rozrabiamy w szklance mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Resztę mleka gotujemy i do wrzącego wlewamy budynie szybko mieszając. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię wkładamy większą łyżkę masła, resztę cukru i wiórki kokosowe. Prażymy do momentu lekkiego zezłocenia. Odstawiamy do wystudzenia. 1/3 wiórków odkładamy do posypania wierzchu ciasta. 3/4 kostki masła miksujemy i po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotowy krem mieszamy z uprażonymi wiórkami. Masę krówkową miksujemy z resztą masła.Teraz możemy zacząć składać ciasto. Na dno blachy wykładamy herbatniki petit beurre, następnie masę krówkową kakaową. Przykrywamy warstwą krakersów, a na nie masę budyniowo - kokosową. Całość pokrywamy herbatnikami kakaowymi. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy jogurt i miksujemy ze śnieżkami. Wykładamy na ciasto, posypujemy odłożonymi wiórkami i ścieramy czekoladę. Ciasto należy porządnie schłodzić, najlepiej przez noc. Uff...Mam nadzieję, że nie skomplikowałem za bardzo opisu. Smacznego :)
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/01/ciasto-czekokokosowe-bez-pieczenia.html