Wykonanie
Robiąc to ciasto już wiedziałem, że
będę miał problem z nazwą, bo co można wymyślić ze zlepienia w całość: 3-bita, rafaello i snickersa ? Pomieszałem znane przepisy, biorąc z każdego to, co mi najlepiej smakuje i dadałem jeszcze trochę od siebie. Jak dla mnie i reszty towarzystwa wyszło rewelacyjnie. Lubię od czasu do czasu takie ciasta :))
Składniki:-
herbatniki kakaowe,-
krakersy,-
herbatniki petit beurre,- masa krówkowa
kakaowa,- 300g
wiórków kokosowych,- 200g
masła,- 2 budynie
waniliowe (na 3/4 litra
mleka każdy),- 800 ml
mleka,- około 1/2 szklanki
cukru ( zależnie od stopnia słodkości jaki lubimy )- 370 ml kremówki,- 150g
jogurtu naturalnego,- 2
śnieżki ( jak się nie lubi można zastąpić
żelatyną )- 4 kostki
gorzkiej czekolady.Wykonanie:Budynie rozrabiamy w szklance
mleka z dodatkiem 4 łyżek
cukru. Resztę
mleka gotujemy i do wrzącego wlewamy budynie szybko mieszając. Ugotowany
budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię wkładamy większą łyżkę
masła, resztę
cukru i
wiórki kokosowe. Prażymy do momentu lekkiego zezłocenia. Odstawiamy do wystudzenia. 1/3 wiórków odkładamy do posypania wierzchu ciasta. 3/4 kostki
masła miksujemy i po łyżce dodajemy zimny
budyń. Gotowy krem mieszamy z uprażonymi wiórkami. Masę
krówkową miksujemy z resztą
masła.Teraz możemy zacząć składać ciasto. Na dno blachy wykładamy
herbatniki petit beurre, następnie masę
krówkową kakaową. Przykrywamy warstwą
krakersów, a na nie masę budyniowo -
kokosową. Całość pokrywamy
herbatnikami kakaowymi. Ubijamy
śmietanę na sztywno, dodajemy
jogurt i miksujemy ze
śnieżkami. Wykładamy na ciasto, posypujemy odłożonymi wiórkami i ścieramy
czekoladę. Ciasto należy porządnie schłodzić, najlepiej przez noc. Uff...Mam nadzieję, że nie skomplikowałem za bardzo opisu. Smacznego :)