Wykonanie
Składniki20 porcji500 g
herbatników*1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej2 opakowania budyniu
waniliowego bez
cukru (każdy po 40 g)750 ml
mleka3 łyżki
cukru200 g
masła (miękkiego)500 ml
śmietanki kremówki 30% (zimnej)1 opakowanie "
Śnieżki"50 g ciemnej
czekolady1 łyżka
kakaoopcjonalnie: 50 g
orzechów włoskich lub pekanPrzygotowanieProszki budyniowe wymieszać z 250 ml
mleka oraz
cukrem. Resztę
mleka (500 ml) porządnie zagotować, wlewać
mleko z
budyniem cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, odstawić z ognia i mieszając od czasu do czasu całkowicie ostudzić.Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3
herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą
herbatników.Miękkie
masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce ostudzony
budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na
herbatniki, przykryć ostatnią warstwą
ciastek.W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem "
Śnieżki". Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z
kakao oraz startą
czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny.Wskazówki* Używamy
herbatników z "ząbkami" np.
petit beurre,
maślanych np. Leibniz.Aby masa kajmakowa łatwiej się rozprowadzała, puszkę z
kajmakiem można wstawić na chwilę do gorącej
wody, następnie wymieszać zawartość.Masę kajmakową możemy kupić gotową, ale ja najchętniej gotuję przez 2 i 1/2 godziny puszkę słodzonego
mleka skondensowanego (jak w cieście Miodownik), można to przygotować wcześniej.