ßßß Cookit - przepis na Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

nazwa

Wykonanie

Składniki
20 porcji
500 g herbatników*
1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
750 ml mleka
3 łyżki cukru
200 g masła (miękkiego)
500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
1 opakowanie "Śnieżki"
50 g ciemnej czekolady
1 łyżka kakao
opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub pekan
Przygotowanie
Proszki budyniowe wymieszać z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) porządnie zagotować, wlewać mleko z budyniem cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka zagotować ją, odstawić z ognia i mieszając od czasu do czasu całkowicie ostudzić.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu rozsmarować masę kajmakową, przykryć drugą warstwą herbatników.
Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce ostudzony budyń cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki, przykryć ostatnią warstwą ciastek.
W oddzielnej misce ubić na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem "Śnieżki". Rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Orzechy rozdrobnić w melakserze i razem z kakao oraz startą czekoladą posypać po cieście. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 - 3 godziny.
Wskazówki
* Używamy herbatników z "ząbkami" np. petit beurre, maślanych np. Leibniz.
Aby masa kajmakowa łatwiej się rozprowadzała, puszkę z kajmakiem można wstawić na chwilę do gorącej wody, następnie wymieszać zawartość.
Masę kajmakową możemy kupić gotową, ale ja najchętniej gotuję przez 2 i 1/2 godziny puszkę słodzonego mleka skondensowanego (jak w cieście Miodownik), można to przygotować wcześniej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-3-bit