Wykonanie
Po długich zmaganiach z maszynkami do
lodów udało się wreszcie wyprodukować pyszne, pachnące
truskawkami lody. A nie było łatwo...ostatecznie
lody powstały metodą domową, a maszynki powędrowały do reklamacji :).Co tu jednak się rozpisywać, na pewno z niecierpliwością czekacie na przepis, który jest banalnie prosty, a rezultaty nieziemsko smaczne:)Zobaczcie sami...
Składniki:400ml pełnego
mleka kokosowegookoło 1/2 kg dobrze dojrzałych
truskawekTruskawki myjemy, osuszamy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Ręcznym blenderem miksujemy je na puree, dodajemy
mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Jeśli używamy maszynki do
lodów to przygotowaną mieszankę schładzamy w lodówce przez około 4 godzin, a już
potem wg. instrukcji.Gdy nie mamy urządzenia do
lodów to mieszanka od razu wędruje do zamrażarki, a my staramy się ją mieszać co około 30 - 40 minut (aby nie zrobiły się kryształki) aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Lody można przechowywać w zamrażarce do kilku dni, przed podaniem należy jednak wyciągnąć je aby lekko odtajały. U mnie długo nie postały i do wieczora pojemnik był już pusty:).
Smacznego...