ßßß Cookit - przepis na Chleb powszedni z książki "Kuchnia bez pszenicy"

Chleb powszedni z książki "Kuchnia bez pszenicy"

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię pieczenie domowego chleba. Nie tylko dlatego, że smakuje on lepiej niż całe setki przemysłowych chlebów, ale również cała procedura daje mi dużo radości i satysfakcji. Zapach roznoszący się po domu, wspomnienia smaków, miejsc i napotkanych ludzi... więc nawet i na diecie bezglutenowej, warto od czasu do czasu przygotować bochenek tak podstawowego, powszedniego dania, jakim jest chleb.
Zapraszam na przepis wg. W. Davisa z "Kuchni bez pszenicy".
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki migdałowej
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki złocistego siemienia lnianego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej
5 jajek
1/4 szklanki roztopionego masła
1 łyżka maślanki
1/2 łyżki miodu (w oryginalnym przepisie ksylitol)
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W między czasie przygotowujemy formę na chleb o wymiarach 21cm na 10cm, którą smarujemy masłem i obsypujemy otrębami np. gryczanymi.
W jednym naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki (ja to zrobiłam mikserem ręcznym). Następnie dodajemy żółtka, masło, maślankę, miód i mieszamy pulsacyjnie mikserem aż składniki dobrze się połączą.
W osobnej misce ubijamy żółtka na sztywną pianę i łączymy z przygotowaną wcześniej masą.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka.
Upieczony chleb zostawiamy do ostygnięcia w formie przez 10 minut a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Chlebek wspaniale pachnie. Jest lekko orzechowy i w konsystencji przypomina trochę ciasto. Smakuje jednak wspaniale szczególnie z domowym dżemem bądź masłem orzechowym.
Można go przechowywać do 3 dni.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/02/chleb-powszedni-z-ksiazki-kuchnia-bez.html