Wykonanie
Bardzo lubię
masło orzechowe, niestety odstrasza mnie zwykle jego cena. Na szczęście w łatwy, szybki i o połowę tańszy sposób można przygotować je w domu. W przepisie
masło słodzone jest
miodem, jednak wydaje mi się, że spokojnie można go zastąpić
cukrem. Niektórym może nawet bardziej to odpowiadać, bo
miód jest mocno wyczuwalny i właściwie tylko to odróżnia domowe
masło orzechowe od sklepowego. Można użyć zarówno orzeszków bez
soli, jak i solonych, prażonych lub nie. Jeśli kupimy orzeszki nieprażone, warto je najpierw uprażyć na suchej patelni. takie
masło dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek, ale również do pancakesów, klusek na parze i innych słodkich obiadów.
Składniki:200 g orzeszków arachidowych1 łyżka
oliwy lub
oleju z
orzechów arachidowych1 łyżeczka
cukru1 łyżka
mioduOrzeszki zmiksować blenderem, można to zrobić tak, by zostały chrupiące kawałki orzeszków lub tak, żeby było całkiem gładkie. Ja użyłam orzeszków niesolonych, więc dodałam 1 / 2 łyżeczki
soli, nawet troszkę więcej. Zmielone orzeszki wymieszać z
miodem,
olejem i
cukrem. Można dodać trochę więcej
oleju, ale ja nie chciałam, żeby było zbyt tłuste, przez to trochę źle rozsmarowywało na
pieczywie. Ale i tak było pyszne:)Smacznego!