ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa babka z cukinią

Czekoladowa babka z cukinią

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa babka z cukinią to ciasto w typie brownie- bardzo czekoladowe i wilgotne, przez co jeszcze bardziej pyszne. Jeśli jesteś fanem czekolady to idealny wypiek dla Ciebie! Cukinia to warzywo, które pasuje nie tylko do dań wytrawnych- sprawdza się też świetnie jako główny składnik ciast.
Składniki:
1 duża cukinia lub dwie małe,
150 g masła,
1,5 szklanki cukru pudru,
3 szklanki mąki tortowej,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
0,5 szklanki kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
0,5 szklanki oleju
Ścieramy cukinię i odsączamy jak największą ilość wody. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W innej misce masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę i dodajemy jajka- miksujemy. Powoli wlewamy olej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i lekko przestudzoną dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy też kakao i po łyżce zaczynamy przekładać sypkie składniki. Gdy masa zaczyna gęstnieć, wlewamy mleko i bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię i miksujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 st.C.
Gdy ciasto wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2015/08/czekoladowa-babka-z-cukinia.html