ßßß
Składniki:pęczek szczawiu1 duża marchewka1 pietruszka10 dkg seleracebula3 liście laurowe3-5 ziele angielskie2 łyżki masła1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców" - może również być śmietana4 jajkazielona cebulkaPrzygotowanie:Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i łyżki masła. W tym czasie obieram i płuczę szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z wywaru, marchewkę miksuję ze szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany szczaw i marchewkę dodaje do wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "mleko" z kiszonych nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki. Jajka kroje na świartki, wkładam do miseczek i zalewam zupu, posypje pokrojoną zieloną cebulką.