ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Guinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :)
Ciasto:
200 ml Guinnessa
175 g mąki
250 g cukru
125 g masła
50 g kakao
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g śmietanki 24%
100 g masła
250 g porzeczek
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy.
Porzeczki myjemy i pozbywamy się łodyżek. Gotujemy na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany sok. Dorzucamy do niego masło i cukier puder, zaczynamy ubijać. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy śmietankę i chwilę miksujemy. Dolewamy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Wykładamy na ciasto czekoladowe - można użyć rękawa cukierniczego lub też zostawić artystyczny misz masz :) Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Specyficzna muzyka na specyficzny nastrój. Dobrze się przy tym gotuje :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/06/ciasto-czekoladowe-na-guinnessie-z.html