Wykonanie
Grillowanych
żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dzień wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków.Składniki na ok 8osób :2 kg
żeberek wieprzowychmarynata do
żeberekkilka
liści laurowychziele angielskiekostka rosołowa wieprzowa
sól,
pieprzsznurek bawełnianyPrzygotowanie :
Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 kośćmi. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby
mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam
wodę, dodaję liście, ziele,
kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży
lubczyk) doprawiam
solą i
pieprzem i
żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów"
wywaru.Należy unikać typowego gotowania,
wywar ma sobie "pyrkać" ;)
Żeberka wyciągam, studzę, a gdy są jeszcze ciepłe a można je już utrzymać w dłoni nacieram marynatą i pozwalam całkowicie wystygnąć. Ostygnięte wkładam do lodówki na minimum 12 h.Wyciągam na godzinę przed grillowaniem i ściągam sznurek.Grilluję na brykiecie ok 45 minut obracając na każdą stronę co ok 10 minut.Do grillowania
żeberek najlepszy jest grill z pokrywą, skraca czas grillowania do ok 30 minut.