ßßß Cookit - przepis na Żeberka, ach te żeberka :))

Żeberka, ach te żeberka :))

nazwa

Wykonanie

Grillowanych żeberek nigdy nie skosztujemy na "spontan grillu". To już jest mięsiwo które aby wyszło i smakowało musi być przygotowane dzień wcześniej. Pomimo tego że przygotowanie i grillowanie jest czasochłonne to samej pracy określiłbym jako łatwiejsze niż przygotowanie szaszłyków.
Składniki na ok 8osób :
2 kg żeberek wieprzowych
marynata do żeberek
kilka liści laurowych
ziele angielskie
kostka rosołowa wieprzowa
sól, pieprz
sznurek bawełniany
Przygotowanie :
Żeberka oczyszczam i kroję w porcje zależnie od wielkości z 1 lub 2 kośćmi. Obwiązuję sznurkiem bawełnianym aby mięso na żeberkach utrzymało swój kształt. Do większego garnka wlewam wodę, dodaję liście, ziele, kostkę rosołową, (dodałem jeszcze świeży lubczyk) doprawiam solą i pieprzem i żeberka. Podgotowuję ok 30 minut - czas liczę od momentu pierwszych "bulgotów" wywaru.
Należy unikać typowego gotowania, wywar ma sobie "pyrkać" ;)
Żeberka wyciągam, studzę, a gdy są jeszcze ciepłe a można je już utrzymać w dłoni nacieram marynatą i pozwalam całkowicie wystygnąć. Ostygnięte wkładam do lodówki na minimum 12 h.
Wyciągam na godzinę przed grillowaniem i ściągam sznurek.
Grilluję na brykiecie ok 45 minut obracając na każdą stronę co ok 10 minut.
Do grillowania żeberek najlepszy jest grill z pokrywą, skraca czas grillowania do ok 30 minut.
Źródło:http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2015/06/zeberka-ach-te-zeberka_7.html