ßßß Cookit - przepis na Wątróbka indycza a'la Mechanik

Wątróbka indycza a'la Mechanik

nazwa

Wykonanie

Do grillowanej wątróbki zabierałem się już od zeszłego roku, teraz żałuję że dopiero teraz się za nią wziąłem. Mój przepis jest 3 częściowy a połączenie smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania.
Składniki (na 8 szt) :
4 sztuki wątróbki indyczej
8 plasterków boczku wędzonego
1 średnia cukinia
4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie)
2 większe jabłka
1 owoc granatu
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamiczny
1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
Przygotowanie :
Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni.
Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny.
W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji.
Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata.
Źródło:http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2015/05/watrobka-indycza-ala-mechanik.html