Wykonanie
Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą
karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg
karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia.Składniki (na ok 15 kawałków) :1,5 kg
karkówki wieprzowej15-20 plastrów
boczku wędzonego pażonego1 średnia
cukiniaśliwki Kalifornijskie suszonemarynata => TUTAJ PRZEPISPrzygotowanie :Kupując
karkówkę najlepiej wybierać taką "mało przerastaną".
Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie
miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z
cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry.
Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki.Na plasterku
boczku układam plaster
cukinii, na to kładę kawałek
karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam
śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam na patyk szaszłykowy i grilluję.Grillowanie powinno być spokojne, aby
karkówka ładnie doszła w środku a
boczek się zbytnio nie zarumienił.
Karkówka nadziewana
śliwką i zawijana w
boczek z
cukinią smakuje naprawdę wybornie a
miodowo-
musztardowo marynata idealnie dopełnia smak.
Troszeczkę żeśmy się wczoraj zasiedzieli "aby wszystko zjeść" :) więc grillowe ognisko zrobiło świetny klimat.