ßßß Cookit - przepis na Nadziewane roladki wieprzowe

Nadziewane roladki wieprzowe

nazwa

Wykonanie

Nadziewane roladki wieprzowe to jeden z pomysłów na najzwyklejszą karkówkę. Pomysł zrodził się wczoraj rano naprawdę spontanicznie. Kupiłem 1,5 kg karkówki na popołudniowego grilla i jak zwykle poniosła mnie wyobraźnia.
Składniki (na ok 15 kawałków) :
1,5 kg karkówki wieprzowej
15-20 plastrów boczku wędzonego pażonego
1 średnia cukinia
śliwki Kalifornijskie suszone
marynata => TUTAJ PRZEPIS
Przygotowanie :
Kupując karkówkę najlepiej wybierać taką "mało przerastaną".
Karkówkę kroję w takie słuszne kawałki w kształcie prostokąta (80-100 gram) i marynuję w marynacie miodowo-musztrdowej przez 3-4 godziny w lodówce. Po tym czasie z cukinii odcinam końce i obieraczką do warzyw ścinam ją na plastry. Śliwki suszone przygotowuję krojąc na połówki.
Na plasterku boczku układam plaster cukinii, na to kładę kawałek karkówki którą nacinam a w to nacięcie wkładam śliwkę. Całość zawijam w roladkę. Roladki nabijam na patyk szaszłykowy i grilluję.
Grillowanie powinno być spokojne, aby karkówka ładnie doszła w środku a boczek się zbytnio nie zarumienił.
Karkówka nadziewana śliwką i zawijana w boczek z cukinią smakuje naprawdę wybornie a miodowo-musztardowo marynata idealnie dopełnia smak.
Troszeczkę żeśmy się wczoraj zasiedzieli "aby wszystko zjeść" :) więc grillowe ognisko zrobiło świetny klimat.
Źródło:http://mechanikgrilluje.blogspot.com/2015/05/nadziewane-roladki-wieprzowe.html