Wykonanie
SKŁADNIKI0,90 dag
mięsa (u mnie
udziec z
indyka i polędwiczka wieprzowa);1 płaska łyżka peklosmaczku;1 łyżka
przyprawy Szeherezada S;2 łyżki
żelatyny wieprzowej.WYKONANIE
Mięsko kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosmaczkiem i
przyprawą Szeherezada. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę udźca, przesypujemy
żelatyną, na to układamy warstwę
polędwiczki wieprzowej i znów posypujemy
żelatyną. Na wierzch układamy
udziec. Skręcamy
szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy
szynkowar i zalewamy
wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to nastąpi wyłączamy palnik i
szynkowar zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową
wędlinkę.