Wykonanie
Witam Was wszystkich w Nowym Roku. O rany jak to głupio wygląda. Koniec stycznia a ja pierwszy raz na blogu. Dla mnie czas nie przyśpieszył, on gna jak pociąg bardzo pośpieszny. Ani się obejrzałam a tu nastał rok 2015. Moment i zaraz zacznie się luty. Styczeń przeleciał nie wiadomo kiedy. Wszystko przede wszystkim za sprawą pierwszych urodzinek mojej córeczki. Wiecie jak to jest, najpierw przygotowania. A to dekoracja, a to ciasta, inne jadło i w końcu tort. Wszystkim pochwalę się oczywiście później.
SKŁADNIKI0,90 dag
mięsa drobiowego (u mnie
udziec z
indyka i
filet z kurczaka);1 płaska łyżka peklosmaczek K;1 łyżka
przyprawy Szeherezada S;2 łyżki
żelatyny wieprzowej.WYKONANIE
Mięsko kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosmaczkiem i
przyprawą Szeherezada. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę udźca, przesypujemy
żelatyną, na to układamy warstwę
fileta z kurczaka i znów posypujemy
żelatyną. Na wierzch układamy
udziec. Skręcamy
szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy
szynkowar i zalewamy
wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to nastąpi palnik wyłączamy i
szynkowar zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową
wędlinkę.