Wykonanie
Jestem, jestem. Tak trudno mi się zebrać i znaleźć czas na blogowanie. Moja mała iskiereczka zaczęła raczkować i nie można jej spuścić z oka nawet na sekundę, bo wszędzie wchodzi i zagląda. Czasami bywają dni, w których nawet na chwilę nie włączę komputera. Ale w kuchni działam, szczególnie w weekendy, kiedy mąż przejmuję pieczę nad Adą. W zeszłym tygodniu zrobiłam ciasto z
cukinią, które szybciutko trafiło do... kosza. Totalny zakalec. Nie zniechęciło mnie to zbytnio i w tym tygodniu jest ciasto z innym warzywem,
dynią. Ciasto bardzo wilgotne i nie za słodkie. Dokładnie takie, jakie lubię:). Łasuchom, którzy gustują w ciastach z warzyw przypominam, że na moim blogu znajdą inne przepisy: z marchwią, z
fasolą, z
cukinią .
SKŁADNIKI2 szklanki startej na jarzynowej tarce dyni;3
jajka;1 szklanka
cukru;0,5 szklanki
oleju;3 szklanki
mąki pszennej;1 łyżeczka
sody;2 łyżeczki
przyprawy do piernika.WYKONANIE
Jajka ucieramy z
cukrem na puszysta masę następnie powoli dolewamy
olej. W osobnej misce przesiewamy
mąkę z
sodą, dosypujemy
przyprawę do piernika. Dodajemy porcjami do ubitych jaj. Na końcu dodajemy
dynię, mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. U mnie keksówka 11x28cm. Pychota!PS. Niedawno Ada miała małą sesję, więc muszę się troszkę pochwalić :).
Dodam tylko, że autorem tych fajnych fotek jest Marzena Hans. Jeśli ktoś z Was chciałby
mieć takie zdjęcia, odsyłam do facebooka autorki .