Wykonanie
Właśnie taki przecier robię co roku. Zupa przyrządzona z takich
pomidorków jest o wiele lepsza niż z kupnego koncentratu. Mam już opracowaną metodę „produkcji”, więc nie zajmuje mi ona dużo czasu mimo, że to produkcja hurtowa. Zróbcie sobie taki domowy przecier, korzystając z tego, że na rynku jest teraz duża ilość
pomidorów polnych (a z takich właśnie wychodzi najlepszy).
SKŁADNIKI20 kg
pomidorów polnych podłużnych;5 łyżek
soli kamiennej do
przetworów.WYKONANIE
Pomidory wsypujemy do zlewu, zalewamy
wodą. Następnie każdy
pomidor przekrawamy na pół i wycinamy zielony środek. Wkładamy do dużego garnka. Gdy garnek się zapełni, miksujemy
pomidorki blenderem (dosyć dokładnie, aby jak najbardziej je rozdrobnić). Następnie garnek stawiamy na ogniu, w celu odparowania
wody. Nie trwa to długo, do około godziny. Solimy, aby
pomidorki nie popsuły się w słoiczku. Następnie gorący przecier wlewam do słoiczków i pasteryzuję około 15 minut. Przed wlaniem przecieru do słoika można go przetrzeć na sitku, aby oddzielić od skórek i pestek. Ponieważ jest to dosyć ciężka praca, czynność tą wykonuje przed wlaniem słoiczka do zupy. Przetrzeć jeden czy dwa słoiczki to nie problem, ale 20 kg to już jest coś :).PS. Z tej porcji wychodzi około 50 słoiczków.