ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Przepis ten pochodzi z „Poradnika Domowego”. Zaletą tego ciasta jest fakt, że jest bez tłuszczu. W smaku bardzo przypomina biszkopt. Suche ciasto równoważone jest przez wilgotne jabłka. Do herbatki czy kawki w sam raz.
SKŁADNIKI
2 szkl. mąki pszennej;
4 jaja;
1 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy;
1 kg jabłek;
WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i cukier wanilinowy. Starannie mieszamy. Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Do formy silikonowej (bez wykładania papierem do pieczenia i smarowania tłuszczem) wlewamy tyle ciasta, aby zakryło dno, następnie układamy część jabłek. Owoce zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka. Pieczemy ok. 40 min. Po ostygnięciu możemy przyozdobić nasz wypiek rzadszą polewą czekoladową, aby ta wsiąkła w ciasto. Smacznego.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2012/09/szybkie-ciasto-z-jabkami.html