ßßß Cookit - przepis na Najlepsze faworki kruche jakie znam.

Najlepsze faworki kruche jakie znam.

nazwa

Wykonanie

W moim domu faworki piekło się odkąd pamiętam , zawsze w okresie karnawału wszyscy się nimi zajadali. Mama do dziś gustuje w faworkach drożdżowych , my od długiego czasu smażymy właśnie te poniżej. .
Legenda (Historia) faworków ( chrustów ) jest ciekawa.Podobno młody nieuważny cukiernik przez przypadek wrzucił pasek cienkiego ciasta do gorącego oleju , z niego ukształtował się warkoczyk a po doprawieniu cukrem okazał się być przepysznym ciastkiem. Faworki pochodzą z Litwy i Niemiec ,ale mają również bardzo długą historię w Polsce.
No dobrze a teraz koniec historii - pora na pichcenie !
Składniki:
4 szklanki mąki
8 żółtek
1 szklanka gęstej śmietany ( od tego zależy konsystencja ciasta przy wyrabianiu )
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka spirytusu
odrobina soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Olej lub frytura do smażenia.
Przygotowanie :
Na blat lub do dużej miski wsypujemy mąkę , na środku tworząc dołek.W dołek wsypujemy proszek do pieczenia , odrobinę soli , wlewamy żółtka i śmietanę .Na końcu dodajemy ocet i spirytus.Rękami wyrabiamy ciasto , gdy uformujemy już w miarę jednolitą masę bierzemy wałek i .... spuszczamy ciastu " manto" .Ja zawsze wołam do tego moją męską połówkę - sprawia mu to niezłą radość :) Zbijamy ciasto wałkiem - ok 5 min .
Kroimy ciasto na 5 równych części - każdą z nich po kolei wałkujemy - kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 3 cm , każdy pasek pod kątek kroimy na 2-3 równe części , na środku małego paska tworzymy nacięcie i dłuższy róg faworka przeciągamy przez dziurę do utworzenia " kokardki" . Powtarzamy to z każdym plastrem ciasta.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy olej - żeby sprawdzić czy olej jest wystarczająco gorący wrzucamy jednego faworka - jeżeli wypływa na zewnątrz i szybko się rumieni - możemy smażyć . Nie żałujcie cukru pudru - obsypujcie je śmiało . One nie mają w sobie cukru więc ich słodycz zależy od tego jak bardzo je upudrujecie .
Wiecie skąd się wzięła nazwa faworki ? jest to wyraz zapożyczony z języka francuskiego - faveur - wąska wstążeczka, tasiemka jedwabna.
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/02/najlepsze-faworki-kruche-jakie-znam.html