ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kopytka. Ale ostatnio naszła mnie ochota na kluski śląskie. Takie z dziurką. Myślałam, że różnią się tylko kształtem, ale wg mojej mamy do klusek śląskich dodaje się mąkę ziemniaczaną i pszenną, a do kopytek tylko tą drugą.
Poznałam też sposób przygotowania klusek, żeby wyszły idealne.
U mnie je się kluski z sosem. A u was? Jeśli jakimś cudem zostanie mi kilka następnego dnia to zjadam na śniadanie z stopionym masłem i cukrem.
2kg ziemniaków
2 jajka
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
Ugotowane ziemniaki rozgnieść i przełożyć do miski. Ugnieść w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć z miski, puste miejsce uzupełnić mąką pszenną. Wyciągnąć drugą ćwiartkę i zasypać miejsce mąką ziemniaczaną. Dodać jajka i zagnieść dokładnie ciasto. Formować kulki z dziurką na środku.
Kluski gotować w osolonym wrzątku ok 4min od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z ulubionym sosem lub cukrem.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/05/kluski-slaskie.html