Wykonanie
Jesień. W sklepach i na straganach królują warzywa. Ostatnia moja wyprawa skończyła się na kupnie ukochanej dyni. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po rozkrojeniu miąższ okazał się żółty. Dotychczas spotykałam się tylko z
pomarańczową wersją. Okazało się, że jest to
dynia melonowa. Smakiem nie różni się od swej dobrze mi znanej pomarańczowej siostry.A, co zrobić z tego warzywa?
Makaron, placki, chrupiącą granolę . Możliwości podania jest wiele. Dzisiaj prezentuje wam wersję słodką. U mnie gościła już po raz trzeci na śniadanie. Jest po prostu pyszna. Ja jem z pęczakiem, ale myślę, że każda
kasza się tutaj sprawdzi.
60g
kaszy pęczak200g dyni
jabłko1 łyżeczka
oleju kokosowego (lub
masła)100ml
wodyłyżeczka
mioducynamon/opcjonalniePęczak gotujemy.
Jabłko i
dynie kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Chwilę smażymy cały czas mieszając. W ciepłej wodzie rozprowadzamy
miód.
Miodową mieszanką wlewamy do potrawy. Dusimy do miękkości dyni na małym ogniu.Posypujemy
cynamonem.