Wykonanie
Odkąd mam nowy blender staram się robić jak najwięcej kremów, smoothie i koktajlów. Teraz sezon na
jabłka i
gruszki to
czemu by tego nie wykorzystać. Poniżej przepis na koktajl
szpinakowo-
gruszkowy. By był jeszcze zdrowszy dodałam do niego nasiona chia.Nasiona chia porównywane są do
siemienia lnianego, ale posiadają o wiele więcej zalet. S ą źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. C harakteryzują się wysoka zawartością łatwo przyswajalnego
białka. P osiadają dużą zawartość błonnika (ok.25%)
dwie garstki
szpinaku1
gruszka1
banan2 łyżeczki namoczonych nasion chia1/4 szklanki
wodyGruszkę (użyłam odmiany Michałka) wraz ze skórką oraz
banana kroimy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze. Dodajemy nasiona chia, liście
szpinaku,
wodę i blendujemy na gładką masę.Namoczone nasiona chia zrobiłam sobie dzień wcześniej. Jedną łyżkę nasionek umieściłam w szklance i zalałam połową szklanki
wody (nasiona chia pod wpływem
wody zwiększają swoja objętość nawet 8-9
razy). Po 10 minutach zamieszałam (nasiona szybko wydzielają z siebie klejącą maź i szybko się posklejały). Później mieszałam je jeszcze ze 3
razy (jak akurat byłam w kuchni). Rano użyłam ich do tego koktajlu. Resztę dodałam do owsianki i
serka wiejskiego. Oczywiście nie potrzeba całej nocy by namoczyć chia, wystarczy nawet godzina.Przepis na jedną porcję.