Wykonanie
To ciasto z
rabarbarem ma kruchy spód i wierzch. Środek stanowi krem i masa rabarbarowa.SKŁADNIKI:ciasto:2 1/2 szklanki mąki pszennejkostka
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5 żółtekkrem:5
białek1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub śmietankowego1/2 szklanki
oleju słonecznikowegomasa rabarbarowa:1/2 kg
rabarbaru1/2 szklanki
cukruMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Naspód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać, podpiec ok. 20 minut na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, zasypać
cukrem i dusić ok. 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.Ubić
białka dodając
cukier i
cukier wanilinowy, wsypywać proszek budyniowy i wlewać
olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć masę
rabarbarową. Na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta. Piec przez ok. 30-35 minut w temperaturze 190 stopni C.