Wykonanie
Dzisiaj
pora na coś słodkiego, ale zdrowego. Przepis znalazłam na moim ulubionym blogu o słodkościach - mojewypieki.com . Rodzina wypróbowała i polubiła. Robiłam go w różnych wariacjach - zmieniając suszone składniki (np. zamiast
żurawiny -
morele, zamiast orzeszków - suszone
banany itp.). Aktualnie dodaję do składników
ryż preparowany zamiast orzeszków - wydaje mi się, że dzięki temu batoniki są jakby "lżejsze". Poniżej podaję przepis autentyczny.SKŁADNIKI:1 puszka
mleka zagęszczonego, słodzonego250 g
płatków owsianych (nie błyskawicznych)75 g
wiórków kokosowych100 g
suszonej żurawiny125 g mieszanki nasion (
słonecznik,
dynia,
sezam)125 g niesolonych
fistaszkówMleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku ( nie podgrzewam). W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego
mleka, dobrze wymieszać.Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.Piec około 1 godziny w temperaturze 130 stopni C. Po około 15 minutachod wyjęcia pokroić na 16 batoników.