ßßß
Kolejny dzień, kolejny przepis. Jako, że mamy sesję, a za oknem swoje żniwa zbiera zima, czujemy się zobowiązani do wrzucenia czegoś na "szybko" i "gorąco". W ten kanon niezwykle precyzyjnie wpisuje się propozycja Agnieszki, studentki Uniwersytetu Wrocławskiego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.Potrzebujemy:- 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego- 0,5 kg makaronu penne (rurki)- opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego (Winiary)- 2 łyżki śmietany- kawałek sera żółtego-zioła prowansalskie-sól-pieprzMięso mielone smażymy na patelni, z dodatkiem soli i pieprzu, cały czas mieszając, aby mięso było dokładnie rozdrobnione. W tym czasie gotujemy al dente makaron, w lekko osolonej wodzie. Sos pieczeniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (mieszamy z 300 ml wody:)), po czym łączymy z mięsem na patelni. Po 5 minutach sos jest prawie gotowy, dodajemy jeszcze tylko szczyptę ziół prowansalskich i śmietanę bądź odrobinę startego sera żółtego i mieszamy całość. Makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Takim oto prostym sposobem mamy pyszny, gorący posiłek.Realizacja przepisu jest bardzo szybka, a nam - studentom - zwłaszcza w okresie sesji, na czasie przecież zależy najbardziej :)Smacznego!