Wykonanie
20:08 Jedz Taniej 16 CommentsCwaniaczkom, którzy w okresie letnim zrobili większe zapasy sezonowych
owoców leśnych- za sprawą Agnieszki Pakuły- przedstawimy dzisiaj pomysł na nieskomplikowany i szybki
sorbet jagodowy.Potrzebujemy:Składniki do przygotowania pysznego deseru :- 0,5 litra
jagód- ok. 5zł (w sezonie)- 1 duży
waniliowy serek 400g (może być Danio)- 3zł- 2x
kiwi ok. 1złKoszt łączny : 9złPodana ilość składników obejmuje 3 porcje. Według obliczeń naszej pani Dietetyk, każda z nich ma około 269 kcal i może być idealnym uzupełnieniem obiadu, w postaci podwieczorka lub deseru.Przygotowanie:1) Zamrożone
jagody wyjąć z zamrażalki.2) W wysokim naczyniu lub w mikserze zmiksować
jagody.3) Dodać cały
serek do
jagód i miksować wszystko razem do uzyskania jednolitej masy.4) Nie dodajemy
cukru5) Przelać do szklanek i ozdobić kawałkami
owoców (w tym przypadku
kiwi) . Można dodać
bitą śmietanę dla ozdoby na wierzch i dopiero wtedy ozdabiać
owocami.Sycący tani deser dla 3 osób gotowy. Ze względu na wysoką zawartość witamin w owocach, polecany jest zwłaszcza w okresie zachorowań.Szczęśliwcom, którzy uchowali
jagody, życzymy smacznego! :-)
Ps. Jakość zdjęć nie powala, ale mamy nadzieję, że przepis Agnieszki wynagrodzi Wam to w smaku potrawy :-)