ßßß Cookit - przepis na Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy

nazwa

Wykonanie

Dużo lepiej piecze się w nowym fartuszku i mimo wszystko dużo lepiej spędza się każdy dzień, kiedy jest wypełniony po brzegi. Kiedy wstaję wcześnie rano, ubieram się ciepło i wsiadam na rower, potem biegam z miejsca na miejsce, stoję w kolejkach, załatwiam różne sprawy i staram się zrobić jak najwięcej mogę. Potem otwieram kalendarz, trochę planuję, układam, piszę i zastanawiam się kiedy znajdę czas dla siebie. Ale tak jest dobrze. Czy u Was też się to sprawdza, że im więcej macie na głowie, tym więcej udaje Wam się zrobić?
W chwilach zabiegania dobrze jest mieć coś pożywnego do zjedzenia- ostatnio pokazywałam chlebek bananowy, a dzisiaj zjadłam ostatni kawałek pysznego chlebka cukiniowego. Takie ciasta są wprost idealne na jesień, a jeśli nie lubicie cukinii, to bez obaw- jej smak nie jest wyczuwalny, ale dzięki niej chlebek jest wilgotny i naprawdę fajnie się go je :)
★ Chlebek cukiniowy
Składniki:
/na małą keksówkę/
250g cukinii, obranej, startej na tarce z małymi oczkami i odciśniętej z soku
2 jajka
70g masła, roztopionego
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g otrąb
70g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
3 łyżki jagód goji
Suche i mokre składniki połączyć osobno, a potem dokładnie wymieszać razem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/10/chlebek-cukiniowy.html